בזמן תקופת החגים העמוסה, ראיינו את דורון אהרנסון, סמנכ"ל השיווק והפיתוח העסקי של HackerU. דיברנו קצת על חייו האישיים, מה הוא חושב על עולם השיווק והדיגיטל העתידי וגם – איך זה למלא תפקידים שונים בארגון.
כנראה שמצאתי טיימינג טוב לראיין אותך, אז בכמה מילים, איך עוברת עלייך תקופת החגים?
"חושב שזה זמן מצוין להיות עם הילדים והמשפחה. ליהנות קצת מטיולים, לפגוש אנשים שהרבה זמן לא ראיתי. ובעיקר מנוחה וצבירת כוחות לתקופה העמוסה שמחכה לנו מיד לאחר מכן".
תחום השיווק הדיגיטלי עובר אינספור שינויים לאחרונה, בתוך כל השינויים והרעשים - על מה אתם שמים דגש?
"יש הרבה תהליכים שעוברים על עולם השיווק הדיגיטלי. אני חושב שמה שנשאר קבוע, הוא הצורך ליצור הצעת ערך חזקה וברורה, לצד הצורך לגעת באנשים בהרבה נקודות מגע (Touchpoints).
דגש נוסף שאנחנו שמים הוא על עולמות הווידאו – אין ספק שהיום זה כבר הסטנדרט בכל הפלטפורמות. הווידאו הוא אתגר קריאייטיבי וגם ביצועי, אבל הוא מביא תוצאות טובות ומספק את הסחורה.
טיפ קטן לאנשי השיווק המתחילים, בין אם אלו מנהלי קמפיינים או מקדמי אתרים?
"בראש ובראשונה לזכור שצריך ליהנות מהעבודה שלך, גם אם זה נראה קשוח או לא פשוט. אני מאוד טוטאלי בעבודה שלי, ואני מאמין שכך צריך להיות. ולכן חייבים לאהוב את מה שעושים וליהנות ממנו. דבר נוסף שאני מייעץ לעובדים חדשים, נוגע לטעויות. תעשו ותטעו. חשוב להבין שלפעמים לטעות זה בסדר, מטעויות לומדים ורק ככה מתבצע תהליך של לימוד ושיפור. והרשו לי לצטט את גדול הכדורסלנים בכל הזמנים, מייקל ג'ורדן: 'נכשלתי כמה פעמים במהלך הקריירה שלי, אבל זה שהפך אותי לכל כך מוצלח'"
אתה יכול לספר קצת על תהליך בניית מסלולי הלימוד ב-HackerU?
"מסלולי הלימוד שלנו הם למעשה הצעת הערך שאנחנו מציעים ללקוחות.
חשוב לי מאוד ליצור לבוגר שלנו הרבה מאוד אפשרויות שונות לתעסוקה, גם אם מדובר על משרות שונות באותו תחום. לדוגמה, שבוגר של קורס בניית אתרים ישלוט על כמה שפות תכנות, ושהן יהיו גם בצד לקוח וגם בצד שרת, וגם בכמה תשתיות תוכנה (Frameworks) – בצורה כזו, לאותו בוגר יהיו הרבה אפשרויות מגוונות למשרות, וגם אם יש בוגר ספציפי שלא התחבר לשפה מסוימת, או שהוא לא ממש מצטיין בה, עדיין נמצא לו עבודה מעניינת.
בניה של תכנית לימוד שכזו היא תמיד תהליך ארוך, שמשלב בתוכו הרבה מאוד גופים שונים שבאים עם הדגשים שלהם: קודם כל ראש התחום והמרצים המובילים, שמביאים את עולם התוכן והמומחיות שלהם. ראשי התחומים תמיד חיים את הטכנולוגיות ואת השוק. הם בדרך כלל באים עם הרעיונות הכי טובים ואני מאוד קשוב אליהם – הם המומחים.
גורם נוסף שמאוד מעורב בתהליך הבניה של מסלולי הלימוד, הוא מחלקת ההשמה שלנו – הם בקשר עם מעל 1500 חברות שונות, ומהם אני מקפיד לקחת את מפת הביקושים למשרות שונות ולתפקידים שונים, ולהבין מהם הטרנדים בשוק. אנחנו מנסים לצפות לאן השוק הולך ומה יהיו הביקושים בחודשים הקרובים ואפילו שנה-שנה וחצי קדימה.
גורמים נוספים שאיתם אני תמיד מתייעץ הם אגף הסטודנטים (שמטפל בסטודנטים בקורסים) ומחלקות הייעוץ שלנו (גם פרונטלי וגם טלפוני). חשוב לי להבין את התלמידים, מה הפידבקים שלהם לגבי נושאי הלימוד השונים, והאם יש בקשות נוספות שעולות מהשטח.
במקביל, מחלקת השיווק מייצרת לי מחקרי שוק מעמיקים על אותו תחום ספציפי.
בסוף התהליך, אני יוצא עם מסלול לימוד והצעה ללקוח שחייבים מבחינתי להיות הכי טובים שקיימים בשוק, ובפער ניכר מכל הצעה אחרת שקיימת".
בוא נדבר קצת על הייטק, מהו לדעתך התחום המבוקש ביותר כרגע בתעשייה?
"ללא ספק התחום שהכי משווע לעובדים מיומנים הוא תחום הסייבר. יש מחסור אדיר בעובדים ואני מאמין שהצורך רק יגדל. מתוך הצורך הזה נוצרות הזדמנויות רבות. מי שנכנס היום לעולם הסייבר יזכה לקריירה מאוד מעניינת ומתגמלת".
אתה מנהל גם את צוות המתכנתים והמעצבים של HackerU. כשאתה מגייס מתכנת או מעצב לצוות שלך, מה לדעתך הקריטריונים החשובים ביותר שיהיו להם?
"קודם כל, ההכשרה הנכונה. אני כמובן משוחד – אני תמיד מגייס רק בוגרים של האקריו, גם מעצבים וגם מתכנתים. ככה אני שקט לגבי היקף ועומק ההכשרה שהם קיבלו, וכמובן שיש לי את הפריווילגיה להתייעץ עם המרצים ולאתר את התלמידים המצטיינים.
שנית, תמיד אעדיף לגייס אחד או אחת שיהיה להם את הרצון ללמוד ולהתפתח כל הזמן. אנחנו חיים בעולם שבו הדבר היחיד שקבוע הוא השינוי, ומי שלא יודע ללמוד ולהשתנות, לא יהיה רלוונטי בעוד זמן קצר. ולא פחות חשוב לי – שיהיו עם אהבה ותשוקה למקצוע".
מה הספקת לעשות בתפקידך הקודם ב-HackerU?
"בתפקידי הקודם הייתי סמנכ"ל תפעול, אחראי על כל האופרציה של הקורסים.
מהרגע הראשון בתפקיד נפעמתי מהיקף העשייה, מהמוטיבציה הגבוהה של כל העובדים ומהרצון לעשות הכל למען הצלחת התלמידים.
בהאקריו לומדים אלפי תלמידים במגוון גדול של קורסים ובכמה קמפוסים. המערכת התפעולית מאחורי זה היא כמובן לא פשוטה ודורשת המון השקעה ועבודה של הרבה אנשים – החל מתכנון הקורסים, ניהול עשרות רבות של מרצים ושיבוצם, שירות הלקוחות והטיפול בצרכי הסטודנטים, גביית שכר הלימוד, כל נושאי האחזקה והטיפול במחשבים ובתוכנות, מערכות המידע של ניהול המכללה, ועוד ועוד ועוד".
אחרי ששמענו על 'דורון ב-HackerU', בא לי קצת אישית לשמוע עליך.
"בן 38, גר ברמת-גן. נשוי באושר ואב לשלושה ילדים מקסימים".
איפה גדלת? ומה אהבת לעשות בתור ילד?
"נולדתי וגדלתי בירושלים. בתקופות מסוימות, גרתי בלונדון, בארצות הברית ובעוד כמה מקומות ברחבי הגלובוס. בתור ילד מאוד אהבתי לשחק ולראות כדורסל, לראות סרטים של במאים מפורסמים וליהנות מסדרות איכותיות".
נניח ויש לך יום חופשי, לגמרי משל עצמך, מה תעדיף – מרתון סרטים של טרנטינו או לשחק כדורסל עם החבר'ה?
"למרות שאני חובב קולנוע עצום, אעדיף לשחק כדורסל, לרכוב על אופניים, לטייל או כל דבר ספורטיבי אחר, העיקר למתוח קצת איברים".
לסיום, מהו האתגר המרכזי העומד בפני ההייטק הישראלי?
"האתגר המרכזי היה ונשאר הכשרה של כח אדם איכותי. וכשבוחנים לעומק את הנושא הכואב הזה, בולט מאוד שיעור ההשתתפות הנמוך של אוכלוסיות שונות בהייטק. אני מתכוון לנשים, חרדים, ולמגזר הערבי. ניתן להוסיף לכך גם את תושבי הפריפריה.
אני מאמין ששילוב של אוכלוסיות אלו בעולם ההייטק יפתור הרבה בעיות לחברות ההייטק הישראליות, ובמקביל יועיל מאוד גם לאוכלוסיות עצמן, ככה שמדובר על win-win. ברור שהביצוע אינו פשוט אבל זה הכרחי.
מתוך האמונה הזו אני פועל, גם בשיווק וגם בפיתוח העסקי, ולשמחתי אנחנו כבר מתחילים לראות תוצאות. אנחנו מצליחים להביא הרבה תלמידים מהאוכלוסיות הללו ולהכניס אותם לעבודות בתחומים שמעניינים אותם. ועדיין, כמובן שאפשר וצריך לעשות יותר".