כולנו עוברים מסעות יחסית דומים בחיים, זאת אומרת, אנחנו מתחילים מביהס היסודי, עוברים לחטיבה, ממשיכים אל התיכון, צהל ולאחר מכן לנסות להשתלב באחת מהאקדמיות בארץ, כשבין לבין אנחנו צריכים לעשות מבחן פסיכומטרי ואז להשקיע את הנשמה שלנו במשך 3 או 4 שנים. כי מרבית מהאנשים היום, עדיין משוכנעים שחייבים תואר ראשון בשביל להצליח, ושלא קיימים מקצועות מבוקשים ללא תואר.
אז זהו, שזה כבר ממזמן תפיסה לא נכונה, בעשור האחרון התפתחה לה מגמה, המאפשרת גם לאנשים ללא תואר להצליח ולהגיע אל מקצוע נחשק, זה יכול להיות בתחומי ההייטק, הדיגיטל, הפרסום או כל מקור אחר שנחשב אל יוקרתי ונחשב. והאמת היא? שהעניין הזה נהפך לאופנתי יותר ויותר בשנים האחרונות. קיימים מספיק אנשים שהאקדמיה לא מתאימה להם משלל סיבות שונות:
אין לדעת מה צופן העתיד – במהלך חיי, הכרתי עשרות סטודנטים שהתחילו את התואר שלהם, ורק לאחר שנה או שנתיים, הם הבינו שהתחום בכלל לא בשבילם. כך שהם בזבזו כל כך הרבה כסף וזמן – על תחום שבכלל לא מרתק אותם.
תנאי הקבלה – תנאי הקבלה לאקדמיה בארץ, במיוחד במקצועות כמו הנדסה, מדעי המחשב וכו', גבוהים למדי. רף הכניסה אליהם מאוד קשוח וצריך שילוב ציונים גבוהים הן בפסיכומטרי והן בציוני הבגרות בתיכון על מנת להתקבל לשם. וזה עוד מבלי שהזכרנו את עניין המכינה. תוכלו לקרוא עוד על לימודים ללא פסיכומטרי ולימודים ללא בגרות (ללא תואר כמובן).
מחסור בזמן – זמן זה כסף, וכסף זה זמן, והאמת היא? שזה הרבה מעבר לכך, אני משוכנע, שגם אתם מכירים מספיק אנשים שלומדים במכללה או באוניברסיטה את התואר שלהם, ושאין להם זמן לכלום, ושהם למעשה מקדישים 3 או 4 שנים מהחיים שלהם בשביל כך.
כמובן שקיימות סיבות נוספות מדוע אנשים אינם מתחברים אל האקדמיה כמו פעם, אך אני לא אפרט אותן, אבל מה הן האלטרנטיבות? האם ניתן למצוא את המסלול הנכון אל מקצועות מבוקשים ללא תואר? התשובה היא – כמובן שכן. כיום, גם תעודה מקצועית, יכולה לעשות את העבודה בדיוק כמו האקדמיה, ואפילו בצורה פרקטית וטובה יותר.
היתרונות של קורסים מקצועיים בלי תואר
אני מקווה שכבר הבנתם שקיימים מקצועות מבוקשים ללא תואר, אבל מה הם בכלל היתרונות שלהם? הרי הסטיגמה של: אין דבר יותר טוב מתואר בכל מה שקשור לתעסוקה כבר אינו כל כך נכון. והאמת היא, שהוא מעולם לא היה נכון. ההכשרה באקדמיה נועדה להעשיר את הידע שלנו, ופחות להכשיר אותנו לתעשייה, להרגלי עבודה שונים, לעבודה בצורה פרקטית ועוד.
קיימים יתרונות רבים לקורסים מקצועיים, במיוחד אלו שמתקיימים במרכזי הכשרה ללימודי הייטק ברחבי הארץ, כך שאפשר לפצוח בקריירה איכותית וטובה ולבחור בין מקצועות מבוקשים ללא תואר:
לימודי האונליין עובדים כמו שצריך –
בחלק לא קטן של מרכזי ההכשרה והמכללות המציעות קורסים קצרים, ניתן ללמוד חלק נכבד מהקורסים אונליין. זאת אומרת, שאין צורך לצאת מהבית בשביל ללמוד, לנסוע בתחבורה ציבורית וכו'. משבר הקורונה גרם להרבה מכללות לתמוך במהלך הזה, שיימשך ככל הנראה גם לאחר סיום המשבר.
לחסוך בזמן ובגמישות הזמן שלך –
מרבית הקורסים, גם אלו שמתקיימים אצלנו במכללה, אורכים בין 4 לבין 14 חודשים, כמובן שזה תלוי במסלול הלימוד והתחום ואם מדובר במסלול בוקר וערב. כך שגם אפשר במקביל לעבוד. קיימים סטודנטים שאפילו לקראת סיום הלימודים מצאו עבודה, כך שהם במקביל גם יכולים לעבוד בהייטק וגם ללמוד במקביל ולחסוך לעצמם זמן.
יתרה מכך, ברוב המקומות הקורסים מתקיימים בין פעמיים לשלוש בשבוע, כך שאין באמת התנגשות באורך החיים של הסטודנטים והם יכולים להרשות לעצמם לבלות, לצאת, ליהנות מהעולם, לעבוד ועדיין ללמוד במקביל. כלומר, בניגוד לעבר, לימודים ללא תואר כבר מאפשרים להגיע רחוק בהייטק במקצועות המבוקשים ביותר תוך גמישות ומהירות מירבית.
פרקטיקה, פרקטיקה ופרקטיקה –
אם אתם רוצים ללמוד מקצוע מבוקש ללא תואר ולהגיע לעולם ההייטק, חשוב שיהיה לכם ידע פרקטי בתחום אליו אתם נכנסים. כמובן שגם ידע תאורטי זה דבר חשוב, אבל יתרה מכך, חשוב שתדעו מה לעשות בתאכלס בזמן העבודה. המשמעות היא, שהידע שלכם יצטרך להתפצל ל-80% ידע פרקטי ועוד 20% כתאורטי. כך שתוכלו להרשים בצורה הטובה ביותר את המעסיקים העתידיים שלכם.
נניח ואני אניח אתכם בנעליים של מנהל HR או מנהל צוות פיתוח בחברה נחשבת, והוא יצטרך לבחון שני אנשים, האחד אולי יהיה עם ידע תיאורטי רחב יותר, ואילו המועמד השני, אמנם יהיה עם ידע תיאורטי קטן יותר, אבל הוא הרבה יותר להתעסק עם הדברים בשטח. המשמעות הוא, שהוא כבר פיתח אתר או אפליקציה בעבר, יודע מה זה PHP וכיצד לעבוד איתה ומתנהל בצורה מקצועית מאוד עם WORDPRESS.
כמעט ואין תנאי קבלה –
נודה באמת, תנאי הקבלה למרכזי ההכשרה ומכללות הייטק שונים די קלים, אמנם לא כל אחד יכול להירשם לשם, אבל מצד שני, מספיקה רמת אנגלית בסיסית והמון רצון להצליח בשביל להתקבל לשם.
רוצה לשמוע עוד?
אילו מקצועות מבוקשים ללא תואר קיימים?
קיימים המון (ובאמת המון) מקצועות ללא תואר שניתן להגיע אליהם, בכל מקצוע בתחומי הייטק והדיגיטל אין דרישה לתארים, אלא אם כן מדובר במקומות ממש בררנים שתקועים עוד בשנות ה-90. בשנים האחרונות, החברות הגדולות בעולם, כמו גוגל, מיקרוסופט, IBM, פייסבוק, WAZE, WIX ועוד – הודיעו שאין צורך בתואר אקדמאי על מנת להיכנס אליהם.
זה לא נוגע רק לחברות הגדולות הללו, אלא כמעט לכל חברה או ארגון שקיימים בארץ ובעולם, כי גם הם הבינו, שהידע הפרקטי והמעשי של המועמדים הרוצים להיכנס אליהם, הרבה יותר חשוב ממה שהם למדו בתאוריה.
לצורך הדוגמה, בוגר של קורס שיווק דיגיטלי, ידע לתפעל (במידה שהוא השקיע בלימודים ושקד מספיק) את מערכות הפרסום של גוגל, פייסבוק, לנהל קמפיינים, כיצד לבצע להם אופטימיזציה כמו שצריך, לכתוב תוכן וכל זאת ביד רמה. כשכבר תוך כדי הלימודים הוא עסק בכך, וברגע שהוא יגיע אל מקום העבודה החדש שלו, החפיפה עבורו תהיה קלה ופשוטה יותר, לעומת כל מועמד אחר שהגיע ממקומות שהם אינם קורסים מקצועיים.
כמו שכבר ציינתי קודם, יש מנעד עצום למקצועות השונים והתחומים בעולם ההייטק והדיגיטל, אני החלטתי להתמקד רק ב-3 מקצועות מבוקשים ללא תואר במאמר זה, כשאני אסביר בכמה מילים על כל אחד, מוכנים? בואו נתחיל:
לימודי סייבר ואבטחת מידע –
בטח במהלך השירות שלכם שמעתם את המונח הזה אינספור פעמים, אבל מה הוא באמת כולל? כולנו יודעים שהמידע שלנו רגיש וחשוב שנשמור עליו, על אחת כמה וכמה כשמדובר בארגון או חברה, בין אם היא קטנה או גדולה. כיוון שכל המידע שלנו נשמר באופן דיגיטלי על שרתים או המחשבים שלנו, יש סיכון רב שהאקרים (או כל גורם זדוני אחר) ירצה לשים עליהם את היד ולבצע בהם שימוש לרעה. בתחום הסייבר ואבטחת המידע קיימים תפקידים רבים, כמו: SOC – הצוות האחראי על זיהוי פעולות חריגות המתרחשות בהיבט של אבטחת מידע, Pen Testing – הצוות שמבצע בדיקות תקיפה עבור ארגון מסוים, ולאחר מכן יוצא עם מסקנות באילו היבטים הארגון חלש ובאילו הוא חזק. תפקיד נוסף שקיים הוא החוקר, האיש שמגיע אל זירת הפשע בה התרחש אירוע הסייבר, מנתח הנתונים, את התקרית ולאחר מכן יוצא עם מסקנות שונות לארגון.
קורס של לימודי סייבר ואבטחת מידע לרוב אורך בין 9 עד ל-13 חודשים, תלוי אם מדובר במסלול בוקר או ערב.
המשכורות בתחום לג'וניורים (0 עד 1 שנות ניסיון): נעות בין 9,000 עד 13,000 שח
לימודי בניית אתרים –
בזכות המפתחים, ניתן לתכנת ולתפעל אתרים, תוכנות, אפליקציות ועוד. קיימים תפקידים שונים בתעשייה, יש כאלו שיותר מתמקדים בצד הלקוח ויש את אלו שמתמקדים בצד השרת. אין ספק שמדובר בתפקיד עם שכר מאוד גבוה ובתחום מאוד קריאייטיבי ומסקרן.
המשכורות בתחום לג'וניורים (0 עד 1 שנות ניסיון): נעות בין 8,000 עד 12,000 שח
לימודי שיווק דיגיטלי –
עולם הפרסום ממזמן כבר ביצע את האדפטציה שלו לעולם האינטרנט. וכיום, פייסבוק, גוגל, אינסטגרם, כתבות ותוכן איכותי – הם אלו הכלים שבאמת מביאים את הקהל (לא משנה מאיזה סוג) לרכישה של מוצר מסוים או לפחות בהתעניינות בו.
בתחום זה, קיימים תפקידים רבים, כמו ניהול קמפיינים ממומנים ברשתות החברתיות וגוגל, קידום אתרים אורגני (ללא מימון), כתיבת תוכן וניהול עמודים ברשתות החברתיות.
קורס בתחום זה, אורך לרוב במשך 7 חודשים, בו לומדים באופן מקיף את כל התחום בצורה הנרחבת והמוצלחת ביותר.
המשכורות בתחום לג'וניורים (0 עד 1 שנות ניסיון): נעות בין 8,000 עד 11,000 שח
סיום דבר
לא משנה אם בדיוק השתחררת, עתיד להשתחרר בקרוב או שכבר גזרת את החוגר מלפני כמה חודשים – את הכניסה שלך לעולם ההייטק והדיגיטל ניתן לעשות בצורה מהירה ומדויקת ביותר. קיימים מספיק מקומות המספקים לימודים בלי תואר או מקצועות רווחיים ללא תואר, כל מה שעליך לעשות, הוא לחפש את מה שבאמת מתאים לך ולהשקיע את כל כולך בזה.
הכרתי מספיק אנשים, שסיימו לימודים ללא פסיכומטרי, שהבטיחו לעצמם קריירה בתחומי הפיתוח, השיווק הדיגיטלי והסייבר בהצלחה מרובה! אנשים לא האמינו שהם הצליחו להגיע אל עבודה ללא תואר. אבל האמת היא, שבשנים שהאחרונות, זה כלל לא מפתיע אף אחד. כי כבר שציינתי קודם, יותר ויותר מקומות מאמינים שאין צורך בתואר בשביל להעסיק אותך.
אגב, אנשים רבים מצאו את הדרך שלהם לקריירה מוצלחת, והגיעו אל מקצועות רווחים ללא תואר, גם בתחומים אחרים, כמו: עיצוב גרפי, ניהול שרתי לינוקס, ניהול רשתות, אנימציה תלת מימד, בדיקות תוכנה ועוד.
בשורה התחתונה, אפשר להצליח בחיים שלנו גם ללא תואר, וזה לאחרונה הפך ליותר ממגמה זמנית או נדירה, לא מעט אנשים שעובדים בתעשיות ההייטק והדיגיטל הבינו זאת.